”Tyvärr löser inte ett enskilt antivirusprogram problemet med elak kod”, skriver Åsa Schwarz.
Publicerad: 2012-11-10 09:00, i Computer Sweden
”I dag har jag kringgått antivirussystem. ” Ögonen glänste på min kollega Mattias när han nöjt sa det under senaste afterworken. Det är inte så konstigt som det låter. Antivirussystem finns hos alla av våra kunder och vid penetrationstester är de en naturlig del.
Traditionellt samlar antivirussystemen på sig en stor mängd av så kallade signaturer av elak kod som de sedan jämför med filerna på dina datorer. Angreppssättet kallas för svartlistning och fungerade hyfsat tidigare men det blir allt svårare av flera skäl.
För det första ökar antalet kända virus lavinartat. Så fort de modifieras marginellt krävs en ny signatur. För det andra har vi fått allt fler svarthattar som hackar för sitt uppehälle. När de upptäcker ett nytt säkerhetshål eller utvecklar egen kod använder de informationen i riktade attacker.
Förr om åren gjorde de virus som spreds i stor skala och kunde fångas upp och analyseras. Nu behåller de kunskapen för sig själva. Det gör att det finns allt mer elak kod som cirkulerar på den svarta marknaden.
De flesta antivirussystem letar numera inte bara efter signaturer utan även efter misstänkta mönster och beteenden. Resultatet blir bättre men faktum kvarstår att de fortfarande letar efter saker de känner till.
Sammanfattningsvis kan ett traditionellt antivirussystem bara mota bort hackare och virus som använder kända metoder. De är en hygienfaktor men står inte pall mot avancerade hackarattacker. Dessutom är olika antivirussystem bra på olika saker, men fungerar inte alltid om de installeras på samma maskin.
På senare tid har en metod som kallas vitlistning kommit i fokus. I stället för att försökta hitta alla program som gör fel saker, godkänns endast ett visst antal program som gör rätt saker.
Nackdelen med tekniken är att det krävs en finjusterad databas som passar just dina system utan att hindra affärsverksamheten.
Fördelen är att det är mycket mindre risk att riktade attacker lyckas.
Tyvärr löser inte ett enskilt antivirusprogram problemet med elak kod. Först måste du bestämma vilken information som är värd att skyddas. Sedan krävs en väl genomtänkt strategi som innefattar flera olika typer av skydd: antivirusprogram, brandväggar, intrångsupptäcktssystem, ids, och eventuellt vitlistning av applikationer.
Det är inte heller fel att ha flera typer av antivirusprogram installerade på olika datorer. Eftersom en stor del av företagens information finns på mobila enheter måste en extra tanke ägnas åt dem. Framför allt ska vi komma ihåg att säkerhetsarbetet är så mycket mer än antivirusprogram. En enskild säkerhetsmekanism kan alltid kringgås. Det är helheten som är viktigast.