Hjälp mig ta död på parasiterna

”Jag vill bara öppna fönstret och vråla ‘jävla parasiter'”, skriver Åsa Schwarz.

Publicerad: 2012-09-30 03:00 i Computer Sweden

En man med indisk brytning ringde min åttioåriga pappa på en knastrig lina för en vecka sedan. Din dator skickar ut massor av spam när du sätter på den, sa han, men jag hjälper dig gärna att fixa det. Eftersom pappa är lika paranoid som jag, frågade han var mannen ringde ifrån. England, var det enda han sa och vägrade uppge vilket bolag han arbetade på. Pappa uppmanade honom att skriva ned problemet och sina kontaktuppgifter i ett mejl. Jag behöver väl inte berätta att han aldrig fick något?

Det här är bara ett i raden av försök att ringa upp privatpersoner eller småföretagare för att ta över deras dator och gärna ta betalt för det också. Den mest kända epidemin är samtalen där de hävdar att de ringer från Microsoft och ska hjälpa dig rensa datorn från virus.

En gång för alla: ingen kommer spontant att ringa och erbjuda sig att hjälpa dig med din dator från Microsoft, England eller månen. Det är lika otroligt som om att du vinner en miljon kronor i ett lotteri du inte deltagit i.

Pappa klarade sig bra men jag blir ändå förbannad. Det här är 2012 års version av att råna gamla damer på handväskan. Jag vill bara öppna fönstret och vråla ”jävla parasiter”. Det är tyvärr inte så konstruktivt så jag tänkte i stället använda den här krönikan till att göra livet lite svårare för de samvetslösa kräken. Jag hoppas att du vill hjälpa mig.

Nästa gång du äter tillsammans med vänner eller familj, berätta om samtalen från allt för hjälpsamma personer. Se till att dina nära och kära är förberedda och motståndskraftiga. En bra tumregel på internet är att allt som är för bra är inte sant.

Vad ska de då göra när någon lurendrejare ringer? Det finns lite olika alternativ.

Det enklast är att lägga på luren.

Vill du stjäla deras tid så att de hinner lura färre personer så uppehåller du dem en stund med dumma frågor och ursäkter. Låtsas starta datorn väldigt långsamt, be dem vänta och koka en kopp te. Att jävlas på det sättet är inte så effektivt, men det kan kännas lite bra.

Om du är it-säkerhetsproffs gör du som David Jacoby och bjuder in dem till din virtuella maskin för att se vad de håller på med (se hans blogginlägg ”Trying to unmask the fake Microsoft support scammers” på Securelist). Ta deras ip-nummer, telefonnummer och Paypalkonto och kontakta sedan polis och säkerhetsteamet på Paypal.

Den absolut största insatsen du kan göra är att prata om problemet med andra så att de slipper råka illa ut. Det finns inget bättre medel mot brottslighet än kunskap. Sammanlagt läser tvåhundrafemtiotusen personer Computer Sweden. Tänk om ni alla pratar med fyra personer var.

Stort tack på förhand.

Publicerad av Åsa Schwarz

Swedish novelist writing about crime, horror and mysticism. Translated to seventeen languages. IT-security specialist. Columnist in Computer Sweden. Mum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: