Internet är under attack i thriller

De sju nycklarna recenseras i Hallandsposten:

Författaren Åsa Schwarz har en fil kand i data- och systemvetenskap och arbetar som IT-säkerhetskonsult. Så när hon ger sig i kast med att skriva en thriller i hackermiljö kan vi vara säkra på att hon vet vad hon skriver om.

De sju nycklarna” är en skrämmande spänningsroman i högt uppskruvat tempo. Den handlar om ett världsomspännande attentat på de sju människor som har nyckeln till internet. En gång i kvartalet träffas dessa sju personer i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Detta är nödvändigt för att nätet, och därmed vårt moderna samhälle, ska kunna fungera.

”De sju nycklarna” är en skrämmande spänningsroman i högt uppskruvat tempo. Den handlar om ett världsomspännande attentat på de sju människor som har nyckeln till internet. En gång i kvartalet träffas dessa sju personer i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Detta är nödvändigt för att nätet, och därmed vårt moderna samhälle, ska kunna fungera.

En av nyckelbärarna är svenska och heter Rebecka. Hon lyckas undkomma attacken och gå under jorden. Så småningom får hon kontakt med två andra nyckelbärare som också är vid liv. Nu börjar jakten på den skyldige. Spåren pekar i olika riktningar: kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA. Vem är vän och vem är fiende? Vem går att lita på?

Samtidigt ställs Rebecka inför andra, mer personliga, problem. På sin mans dator hittar hon bevis på att han är otrogen. Han har tagit barnen med sig till ett skyddat boende, men hur skyddat är det egentligen? Fienden verkar hela tiden ligga ett steg före.

Det sparas inte på krutet när det gäller konflikter i den här thrillern. När vi tror att det värsta har hänt och vi äntligen kan slappna av lite kommer nästa smäll. Det är otroligt spännande och hjärnan har det tufft i försöken att lista ut hur allt ligger till. Intrigen är så pass välkonstruerad att bara delar av sanningen sipprar ut och vändpunkterna gör att vi hela tiden måste tänka om.

Ett extra plus till att Rebecka inte är en Lisbeth Salander-typ utan en gift tvåbarnsmamma i fyrtioårsåldern, som visserligen varit hacker i sin ungdom men inte har en trasslig bakgrund och inte hyser ett hat mot samhället. Hon vill bara göra sitt bästa för att nycklarna till internet inte ska komma i fel händer.

En av verklighetens nyckelbärare, för de sju nycklarna finns verkligen, är svenska. På youtube kan man hitta en kort dokumentär om henne. Se den!

Annika Bengtsson

Publicerad av Åsa Schwarz

Swedish novelist writing about crime, horror and mysticism. Translated to seventeen languages. IT-security specialist. Columnist in Computer Sweden. Mum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: