De sju nycklarna ska bli tv-serie

Pressmeddelandet nedan släpptes just. Att jag är glad är en grov underdrift. : )

/Åsa Schwarz

Succéthrillern De sju nycklarna ska bli tv-serie

Åsa Schwarz nya succéthriller De sju nycklarna ska bli en internationell tv-serie, enligt filmbolaget Yellow Birds planer. Det välkända svenska produktionsbolaget, som tidigare bland annat filmatiserat Stieg Larssons böcker i Sverige och utomlands, har köpt option på rättigheterna och är redan i startgroparna för projektet.

– Det är lite för bra för att vara sant, säger en lycklig Åsa Schwarz. 

Sju nycklar hela boken.De sju nycklarna , utgiven så sent som i augusti både i Sverige och Danmark av Hoi Förlag, har snabbt blivit en framgång i båda länderna. Åsa Schwarz hoppas på fler länder, och som grädde på moset kan den så småningom nå även tv-tittarna.

Åsa Schwarz thriller har fått mycket uppmärksamhet, lika mycket för dess spännande innehåll som för den kittlande verklighetsbakgrunden. Bokens handling kretsar kring de sju nycklar vars bärare har kontroll över internet, och precis som i verkligheten finns en av dem i Sverige. När boken inleds får den svenska nyckelbäraren Rebecka en pistol riktad mot sitt huvud i sitt eget hem – och sedan är historien i full gång.

– Det är en otroligt fascinerande miljö, ett område som känns outforskat och nytt. Att boken även baseras på en verklig process med nyckelbärare som säkerställer internets säkerhet känns extra spännande, säger Marianne Gray, som är producent för det projekt som planeras att bli en tv-serie på åtta eller tio avsnitt.

– Det är en svindlande tanke att hela internet skulle kapas. Det väcker otroligt mycket nyfikenhet och känns nytt och spännande! Något vi inte sett tidigare, tillägger Emelie Franc som är biträdande producent.

Yellow Bird är ett svenskt produktionsbolag som inriktar sig på den bredare internationella marknaden, något man bland annat visat med filmatiseringarna av Jo Nesbøs Huvudjägarna och Stieg Larssons böcker, även den amerikanska versionen. Tänker man sig samma sak med De sju nycklarna ?

– Serien har absolut en internationell potential, eftersom man nödvändigtvis inte behöver utgå från Sverige. Internet är ju ett globalt verktyg som förenar hela världen, så en berättelse som denna väcker naturligt en internationell nyfikenhet, säger Marianne Gray.

Tanken är dock inte i första hand att serien ska spelas in med engelskspråkiga skådespelare.

– Som tv-klimatet ser ut idag behöver man nödvändigtvis inte ha ett engelskspråkigt innehåll för att få en internationell samarbetspartner. ”Local-language” är efterfrågat i både Europa och internationellt, säger Emelie Franc.

För författaren själv känns det inte främmande att se sin berättelse få en visuell utformning.

– Det är en thriller i högt tempo med tydliga scener i varje kapitel. Med andra ord är den väldigt lik en actionfilm. Jag har inte tänkt film när jag skrev men däremot så har jag sett varje scen framför mig, säger Åsa Schwarz.

Hoi Förlag svarar för avtalet genom förlagsagenturen Hoi Agency som representerar några av förlagets författare både i utlandet och på associerade rättigheter såsom film och tv.

Lars Rambe, Hoi Förlags vd, är stolt och nöjd med avtalet med Yellow Bird som mycket snabbt kom på plats.

– Vi arbetar allt mer med rättighetsförsäljning och i förlagets stora utbud finns många bra berättelser att presentera. Ett samarbete med ett välrenommerat produktionsbolag som Yellow Bird visar att vi är på rätt väg. De sju nycklarna är dessutom den perfekta boken att börja med. Det blir inte mycket mer spännande än så här, säger Lars Rambe.

Nu när avtalet är i hamn är producenterna på Yellow Bird nöjda med att de snabbt kan sätta igång.

– Vi är i startgroparna, då vi precis kommit överens om rättigheterna med Hoi Agency och med Åsa. Så nästa steg blir att prata med manusförfattare och hitta lämpliga kreatörer till projektet. Vi är väldigt peppade på att komma igång med detta projekt så snart som möjligt, säger Marianne Gray.

Kontakt Yellow Bird:
Marianne Gray: +46 70 871 79 24
Emelie Franc: +46 73 897 72 88

Susanne Ahlenius (Hoi Förlag)
Marknadsledning
0734-20 47 46
susanne@hoi.se

Hoi är ett modernt bokförlag som kombinerar styrkan hos ett traditionellt förlag med större frihet, mer delaktighet och bättre villkor för författaren. Vi letar ständigt efter manus med litterära och kommersiella kvaliteter. Välkommen till oss, som läsare eller författare.

Publicerad av Åsa Schwarz

Swedish novelist writing about crime, horror and mysticism. Translated to seventeen languages. IT-security specialist. Columnist in Computer Sweden. Mum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: