Under en vecka släppte jag e-boken till min senaste roman Lust gratis. Tanken var att se hur e-böcker påverkar försäljningen av pappersböcker. Du kan läsa mer om det här.
Första fasen kan nog anses som lyckad. Lust var etta hela veckan på iBooks lista över gratis nedladdningsbara böcker samt vissa dagar även den mest nedladdade boken av alla. Information om experimentet spreds via bloggar, Twitter och Facebook. I efterhand gjorde även DN ett reportage om det.
Men vad kom jag då fram till?
Först och främst måste vi se på förutsättningarna för att kunna analysera slutresultatet. Jag har alltid sålt ytterst få e-böcker och är en relativt okänd författare. Min roman, Lust, var släppt ett halvår tidigare i pappersform. E-boken släppte jag endast gratis i en vecka. Under ovanstående förutsättningar kan jag konstatera att:
En gratis e-bok påverkar inte försäljningen av pappersböcker. Däremot ökar den försäljningen av e-böcker.
Till vänster ser du tre kurvor. Den gröna är antalet nerladdade gratis e-böcker. Den röda är biblioteksutlåningen och den blå är försäljningen.
Personligen tror jag att effekten hade varit större om jag låtit e-boken vara gratis en längre tid än en vecka. På det här sättet kom vi inte i närheten av en kritisk massa som spontant började prata med varandra om boken. Hade jag även varit en mer känd författare tror jag också att effekten hade varit större eftersom det också skulle leda till att flera personer i en grupp känner till den. Däremot kan vi konstatera att bara prata om e-böcker gör att fler köper dem och att det gynnar författare att ibland öka antalet läsare genom gratisläsning på nätet.
Med facit i hand har jag bestämt mig för att jag kommer att göra om detta med jämna mellanrum samt släppa min första bok gratis för all framtid. Det ska bli spännande att se vad som händer då.
Vill du fortfarande ladda ner och läsa Lust gratis? Då hittar du den alltid på biblioteket (eller för 60 kr på Adlibris alt för 59 kr på iTunes.)
/Åsa Schwarz
Hej Åsa!
Jag kan bekräfta dina erfarenheter, min egen ”Ärret och Fortet” stack också iväg kraftigt när den släppte som e-bok för ett par år sen. Den gick att ladda ned gratis från hemsidan, men såldes samtidigt på iTunes för ungefär 30kr. Jag tog samma beslut som dig att låta boken ligga kvar gratis och det gynnade försäljningen. Det bör dock säga att båda försäljning och nedladdning klingade av efter ett år ungefär.
Jag tror att mycket av teorin runt gratis/försäljning som råder inom medieindustrin idag är förlegad, det handlar mycket mer om att sticka ut i bruset än det gjorde förr, och då kan gratis vara ett bra vapen. Lycka till med ditt fortsatta skrivande!
mvh
Sigfrid Lindhe, Molnfritt Förlag
Sigfrid, du har en stor poäng med när det gäller att sticka ut i bruset. Om alla lät sina böcker vara gratis under en period så kanske inte resultatet skulle vara hälften så bra.
Jag fullständigt älskar när folk gör sådana här tester! Tack för att du tog dig tiden, både att göra testet (vilket få gör) och att dessutom skriva om det (vilket ännu färre gör)! En liten petgrej som jag är lite generad för att ta upp, men som skulle göra testet ännu bättre, är om du hade en kontrollgrupp nästa gång du gjorde testet: http://mrchapel.wordpress.com/2010/08/14/varldens-basta-grupp/. Säg att du exempelvis skulle lägga ut två böcker samtidigt och behandla dem exakt likadant, bortsett från att den ena är gratis och den andra är grymt billig. Eller att den ena är gratis och den andra är gratis men kräver att man skriver upp sig på din mailinglista. Men som sagt, det är en petgrej.
När det gäller din senaste kommentar här ovan, att om alla lät sina böcker vara gratis under en period: med tanke på vart vi är på väg, med allt fler elektroniska böcker, kan det till slut bli så att det här motsvarar bokrean eller Bokmässan i Göteborg: d.v.s. om man inte är med där så har man mindre chans att sälja alls.
Tack för dina tester och dina böcker.
Peter Watts pratade om det här på Kontrast i Uppsala, om hans erfarenhet av att släppa Blindsight fritt på nätet och hur det i princip räddade boken och därmed hans författarkarriär — men också om hur det aldrig hade fungerat i dag, eftersom man inte längre alls får samma uppmärksamhet bara för att man släpper en roman gratis.
//JJ